سعید جلیلی،دبیر شورای عالی امنیت ملی در روز آخر ثبت نام کاندیداهای ریاست جمهوری به وزارت کشور رفت و ثبت نام کرد و حالا به عنوان یکی از کاندیداهای مطرح منتظر اعلام رای شورای نگهبان و البته 24 خرداد ماه است.
امیر محبیان تحلیلگر مسایل سیاسی، در گفت و گو با عصرایران معتقد است که اوضاع به نفع سعید جلیلی پیش می رود ، آن گونه که حتی خود او هم فکرش را نمی کرد.
*تحلیل تان از حضور سعید جلیلی در انتخابات چیست؟
در شرایطی که چهره های مختلف برای حضور در انتخابات ثبت نام کردند، ورود دبیر شورای عالی امنیت ملی، نمیتواند اتفاق عجیبی باشد.
*اما تا پیش از ثبت نام کمتر حرف و حدیثی درباره کاندیداتوریاش شنیده میشد و حتی گفته می شد که وی قصد کاندیداتوری ندارد.
باید گفت سعید جلیلی مثال آن کسی است که با اینکه دیر رسید از بقیه چهرههایی که زودتر و البته پرشورتر وارد فضای انتخاباتی شده بودند، مطرح تر شد.
*مطرحتر؟
بله، در شرایطی که همه منتظر اعلام رای شورای نگهبان در خصوص صلاحیتها هستند، سعید جلیلی یکی از کاندیداهای شاخص انتخابات یازدهم ریاست جمهوری به شمار میرود و از مابقی تلاشگران جلو زده است.
*البته جلیلی رغبتی برای کاندیداتوری نشان نمیداد.
اینکه او تمایلی برای ورود به انتخابات نداشت، واقعیتی است که همه به آن اشراف دارند. بنده بر این باورم که در فضای نا امیدی اصولگرایان و در لحظه آخر به عنوان آخرین احتمال در حالی که خودش تمایلی چندان نشان نمیداد، از سوی حامیان و همفکرانش به صحنه فرستاده شد تا فرصتی باشد علاوه بر فرصتهای موجود.
واقعیت موجود این است که جلیلی پیش از ثبت نام گمان نمیکرد که کاندیداتوریاش تا به این حد مورد توجه فضای انتخاباتی قرار بگیرد و همچنین باید گفت که اهالی سیاست هم چنین جوی را پیش بینی نمیکردند. در واقع میتوان اینطور گفت شرایطی که برای احمدی نژاد در سال 84 اتفاق افتاد این بار درباره جلیلی در حال تکرار است.
*سعید جلیلی کاندیدای کدام گروه است؟
نمیتوان چهره ای که به عنوان دبیر در شورای علی امنیت ملی عضویت دارد را منتسب به جناح یا گروهی بدانیم. البته میتوان گفت که دانشگاه امام صادق(ع) حزب نامریی است که جلیلی در آن عضویت دارد.
*او برای انتخابات مدنظر جبهه پایداری بود، چرا همکاری با آنها را نپذیرفت؟
سعید جلیلی تشخیص داد تا به عنوان کاندیدای مستقل وارد شود و هیچ کس نمیتواند این مسئله را تصمیمی غیرمنطقی تلقی کند. همچنین باید گفت که مدل فکری جلیلی همخوانی چندانی با آنچه جبهه پایداری به آن معتقد و پایبند است، ندارد.
*اما برخی اعضای جبهه پایداری بعد از انصراف لنکرانی حمایت خود را از او اعلام کرده است.
ببینید! لنکرانی و همچنین جبهه پایداری، سعید جلیلی را مورد تایید خود میبینند و به همین دلیل تصمیم گرفتهاند تا حمایتش کنند. اما این دلیل نمیشود که جلیلی هم آنها را به همان اندازه قبول داشته باشد.
*یعنی مقبولیت یک طرفه؟
عرض بنده این است که آنقدر که آنها جلیلی را قبول دارند، جلیلی تفکر خود را با آنها همسان نمیبیند.
*با این شرایط چه واکنشی به اعلام حمایت پایداریها نشان خواهد داد؟
جلیلی حمایت هیچ شخص و گروهی را رد نخواهد کرد.
*میتوان گفت جلیلی یکی از کاندیداهای پر شانس انتخابات است؟
مجموع اتفاقهایی که در این چند روز افتاد، موجب شده تا بتوان با قاطعیت گفت که سعید جلیلی شانس زیادی برای برنده شدن دارد.
* کناره گیری کاندیداهای مطرح اصولگرایی به نفع او بعید است یا محتمل؟
هیچ چیز مشخص نیست. باید منتظر ماند و دید اصولگرایان به چه نتیجه ای خواهند رسید.
*امکان دارد با گروهی ائتلاف کند؟
بعضی از گروهها با او ائتلاف خواهند کرد، فعلاً او تلاش برای لابی کردن را بر اساس ارزشهایش زشت و در مسیر قدرت پرستی میداند ولی به مرور و در آینده احتمالاً او هم به این روشها روی خواهد آورد.
* جلیلی روی چه قشری از مردم برای رای حساب میکند؟
نیروهای انقلابی، جبهه رفتهها و نیروهای ولایی به عنوان هسته مرکزی و فعال و نیروهای اصولگرای سیاسی کسانی هستند که به احتمال زیاد رای های خود را به نام سعید جلیلی خواهند نوشت.
*سابقه مدیریتی جلیلی کم است، این نمیتواند برای او فاکتور منفی باشد؟
عدم تجربه مدیریتی حتماً برای او نکته منفی است. اما این نقطه ضعف در کنار بعضی نقاط مثبت دیگر باید ملاحظه شود و در نهایت باید دید که چه انتظاری از او در این نقش جدید میرود. آن نقطه منفی هم به احتمال زیاد با کمک تیمی مناسب حل خواهد شد.
*درباره سعید جلیلی حرفی مانده است؟
بله. او تا هفته پیش حتی فکرش را هم نمیکرد که در چنین موقعیتی قرار بگیرد.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 12,ژانویه,2025